Industria HVACR (încălzire, ventilație, aer condiționat și răcire) trece printr-o schimbare: T-DRILL dezvoltă soluții pentru tragerea ștuțurilor, fasonarea și presarea țevilor de cupru-fier (K65)

Käsi koskettaa kaulustuskoneen näyttöä

Sistemele T-DRILL au fost utilizate pentru producerea componentelor tubulare pentru domeniul HVACR de zeci de ani. Între 2010 și 2022, 72 % din mașinile de tras ștuțuri T-DRILL S-54 și S-56 și 68 % din mașinile de fasonat T-DRILL au fost livrate industriei HVACR. Numai în SUA, există în prezent peste 200 de mașini T-DRILL în uz activ în această industrie.

Motivul pentru popularitatea metodei de tras ștuțuri T-DRILL în HVACR, precum și în alte aplicații, este că metoda nu necesită piese T scumpe – “gulerul” este format direct din țeava de bază, ceea ce scade semnificativ cantitatea de piese și îmbinări brazate sau cositorite. Procesul este mult mai rapid și mai simplu, ceea ce reduce costurile. Metoda T-DRILL produce, de asemenea, o îmbinare mai fiabilă și mai durabilă.

Metoda T-DRILL produce îmbinări durabile, necesare pentru presiunea ridicată de funcționare a instalatiilor de CO2

În prezent, HVACR trece printr-o schimbare. Pe măsură ce încălzirea globală crește, utilizarea agenților frigorifici sintetici, cum ar fi hidrofluorocarburile, este din ce în ce mai restricționată. HFC-urile sunt gaze cu efect de seră puternic, care sunt utilizate în principal de industria frigorifică și de aer condiționat. Până în 2036, producția și importurile de HFC vor fi reduse treptat cu 85 % în țările dezvoltate.

Una dintre alternativele pentru HFC este bioxidul de carbon, un agent frigorific natural cu impact redus asupra mediului. Provocarea utilizării CO2 este presiunea ridicată de funcționare. Presiunea pe care o necesită CO2 în aplicațiile HVACR este letală. Presiunile mari din țevi impun realizarea unor îmbinări cu durabilitate crescută. Deoarece metoda T-DRILL are ca rezultat o îmbinare mai fiabilă și mai durabilă, aceasta va continua să producă cele mai sigure instalații pentru industria HVACR, pe măsură ce utilizarea CO2 crește. Metoda T-DRILL a primit aprobare UL – Underwriter Laboratories (organizație independentă în domeniul științei siguranței, cu peste un secol de expertiză în soluții inovatoare de siguranță) pentru a fi utilizată pe teren.

Kupariraudasta valmistettu putki

Cupru-fier (K65) poate fi brazat: reduce timpii necesari operațiilor și costurile manoperei

Utilizarea CO2 necesită, de asemenea, proprietăți speciale din partea materialelor utilizate în sistemele frigorifice. De obicei, țevile din aplicațiile HVACR sunt fabricate din cupru, care este un material rezistent la coroziune, relativ durabil și ușor, ușor de lucrat cu el. Cu toate acestea, cuprul singur nu poate rezista presiunii ridicate de funcționare a CO2. Un material mai durabil pe piață este cupru-fier (K65), 98 % cupru, 2 % fier. Cupru-fier (K65) este mult mai durabil decât cuprul și, de asemenea, de 2-3 ori mai gros.

Oțelul inoxidabil a fost uneori recomandat ca o alternativă pentru cupru-fier (K65). Cu toate acestea, cuprul are un avantaj incontestabil: poate fi brazat. Brazarea este mai simplă și mai rapidă decât sudarea TIG, ceea ce înseamnă că este, de asemenea, mai puțin costisitoare. Brazarea reduce timpul de lucru și elimină necesitatea de a instrui în mod constant sudori certificați. În Europa, instalațiile care conțin CO2 sunt deja clasificate ca recipiente sub presiune. Acest lucru înseamnă că vor exista și mai multe reglementări privind sudarea țevilor pentru aplicațiile HVACR.

T-DRILL se pregătește să introducă o soluție pentru instalațiile tubulare cupru-fier (K65).

Potrivit lui Carroll Stokes, Technical Sales la T-DRILL, T-DRILL se pregătește de ani de zile să lucreze cu aliaj cupru-fier (K65). Compania a produs cu succes instalații frigorifice mai mici din cupru-fier (K65) și efectuează în prezent teste extinse și se pregătește să introducă o soluție pentru instalațiile mai mari.

– În prezent, dezvoltăm accesorii și echipamente cu capacitatea de a trage ștuțuri și fasona capete de țevi, care sunt fabricate din cupru-fier (K65). Am știut că aceste schimbări vor avea loc și ne-am pregătit pentru ele de ceva timp. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună cu clienții noștri pentru a le oferi soluțiile rentabile și de economisire a timpului, ca întotdeauna.

 

Doriți să aflați mai multe? Veniți să ne vedeți la AHR ATLANTA Expo Feb 6–8! Vom fi la standul BC1623.

Pentru orice detalii suplimentare puteți accesa www.pretev.ro


Share on social media

Contact us